ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΟΝΙΟΥ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, 1ο Βραβείο - 1996, Υπό Κατασκευή i

Αρχιτεκτονική Μελέτη:

AΡΣΙΣ Αρχιτέκτονες

Κ. Μωραΐτης, Καθηγητής ΕΜΠ

Κ. Χελιδώνη

Ε. Μπουλαμάτση

Στατική Μελέτη: Χ. Κιρπότιν

 

Από τις ημέρες του μυθικού Κεφάλου, προπάτορα των Κεφαλλήνων, το νησί συνέδεσε άμεσα την τύχη του με τη θάλασσα.   Προς αυτό το θαλάσσιο ύδωρ στρέφεται και το Ναυτικό Μουσείο του Ιονίου, θεωρώντας τη θάλασσα ως κυρίαρχη θέα - ως απώτερη συνθετική αναφορά του κτιρίου του. Αρχιτεκτονική της ξηράς, διαρκώς μνημονεύουσα την παρουσία των υδάτων.

Αποτιμώντας τα δεδομένα  της πρότασης, οφείλουμε να επισημάνουμε πρώτα τη μοναδική θέση του οικοπέδου του Μουσείου. Σε επαφή με το δρόμο, αποτελεί συνέχεια της πλατείας των Φαρσών και διαθέτει, όμοια με αυτήν, εξαιρετική θέα προς τον κόλπο του Αργοστολίου και προς το απέναντι τμήμα του νησιού.

Το κτήριο αναπτύσσεται σε δύο υπέργειους ορόφους και έναν υπόγειο. Το ισόγειο έχει επιφάνεια 209 τ.μ. και ο όροφος 199 τ.μ. Στο ισόγειο χωροθετούνται η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, η Γραμματεία και το Γραφείο του Διευθυντού, καθώς και το Κυλικείο και τα Λουτρά για το κοινό. Στον όροφο υπάρχει το Γραφείο Πληροφοριών και οι κύριοι χώροι Εκθέσεων, με δυνατότητα ευελιξίας στην κάτοψη, αφού τα εκθέματα έχουν πολλούς εναλλακτικούς τρόπους τοποθέτησης, επί των κινητών ελαφρών πετασμάτων και των κινητών πάγκων. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του κτηρίου είναι το οπλισμένο σκυρόδεμα και το ξύλο, ενώ δίνεται μεγάλη έμφαση στο φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.