ΘΕΜΑΤΙΚΟ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

2003 i

Αρχιτεκτονικήμελέτη:

Κ. Μωραΐτης – αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγητής Ε.Μ.Π.

Γ. Τσολάκης – αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π.

 

 

Η μελέτη συμπεριλαμβάνει:

  •          Θεματικό Μυθολογικό πάρκο
  •          Waterland
  •          Γήπεδο Golf
  •          Αθλητικό κέντρο
  •          Ξενοδοχεία
  •          Συνεδριακό κέντρο

 

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η πρόταση ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, με τον σχεδιασμό -πέραν των άλλων- θεματικού πάρκου, το οποίο είχε ως θέμα παρουσίασης τους Θεούς του Ολύμπου.

Η αρχιτεκτονική πρόταση είχε να αντιμετωπίσει -με βάση την προηγούμενη προγραμματική διατύπωση- τον σχεδιασμό με γνωσιολογικά στοιχεία σχετικά με την ελληνική μυθολογία, χωρίς εντούτοις να ολισθήσει προς την κατεύθυνση της σκηνογραφικής μίμησης (αντιγράφων κλασσικών αρχαιοτήτων, για παράδειγμα) ή προς την κατεύθυνση άλλων κακόγουστων κατασκευών.

Η πρόταση περιελάμβανε τη διαμόρφωση υπαίθριου χώρου φυσικών φυτικών διαμορφώσεων, μέσα στο οποίο μια πορεία περιήγησης θα οδηγούσε σταδιακά σε περίπτερα, το καθένα από τα οποία θα ήταν αφιερωμένο σε έναν διαφορετικό θεό του δωδεκαθέου.

Το κάθε περίπτερο, όπως υποδεικνύεται και στα συνοδευτικά σκαριφήματα, θα αντιστοιχούσε σε ένα χαρακτηριστικό της αντίστοιχης αρχαίας θεότητας, αποδοσμένο όμως με απόλυτα σύγχρονο αρχιτεκτονικό τρόπο, έτσι  ώστε οι διαμορφώσεις των περιπτέρων να αποτελούν επίσης μια άσκηση σύγχρονου αρχιτεκτονικού ύφους, προσαρμοσμένου βεβαίως στις ποιότητες των υπαίθριων διαμορφώσεων.