ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός 2001 - 2ο βραβείο i

Αρχιτεκτονική μελέτη:

Αρχιτεκτονική ομάδα «ΑΡΣΙΣ Αρχιτέκτονες» – Κ. Μωραΐτης, Κ. Χελιδώνη

Α. Δαμαλά

Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Ι. Παπαματθαίου, Β. Νάκου, Ι. Μάρη

Σχεδιασμός τρισδιάστατων απεικονίσεων: Α. Μουγιάκος.

 

Η νεοκλασσικής καταγωγής πλατεία Γεωργίου του Α’ στην Πάτρα αναφέρεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο ανάπτυξης της πόλης και οφείλει να συσχετίσει το ιστορικό παρελθόν με τη σημερινή ζωή, χωρίς να παραχαράσσει καμία από τις δύο ιστορικές περιόδους.

Στην πρόταση που παρουσιάζεται, βασικό φορέα της ιστορικής μνήμης αποτελεί η χωρική ποιότητα της συμμετρίας. Με βάση τη συμμετρία, οργανώνεται συνθετικά το δάπεδο της πλατείας, όπως και η τοποθέτηση των φυτεύσεων και του εξοπλισμού, που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το σχήμα της δισδιάστατης οργάνωσης της δαπεδόστρωσης στην Τρίτη διάσταση.

Βασική πρόθεση του σχεδιασμού είναι η αναδείξει των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και των βασικών χαράξεων της πλατείας, καθώς και η καλύτερη συσχέτιση των μερών και του συνόλου του χώρου με το άμεσο αστικό περιβάλλον.

Η ανάπλαση αφορά στις εξής επιμέρους παρεμβάσεις:

-       Τη συνολική διαμόρφωση του δαπέδου της πλατείας, όπως και του δαπέδου των περιμετρικών δρόμων και πεζοδρομίων, ιδιαίτερα της οδού Γεροκωστοπούλου, που πεζοδρομείται τμηματικά.

-       Την ανάπλαση και επαύξηση των φυτεύσεων της πλατείας.

-       Την τοποθέτηση νέου εξοπλισμού, που περιλαμβάνει: νέα στέγαστρα, νέα καθιστικά, μια εκτεταμένη ξύλινη πλατφόρμα, κουβούκλια στέγασης της εισόδου στια δημόσιες τουαλέτες και ωρολόγιο-τοπόσημο.

-       Τα στοιχεία-πετάσματα εικαστικής παρέμβασης που αποτελούν το υπαίθριο Μουσείο Μάσκας.

-       Την ανάπλαση των γύρω από την πλατεία όψεων.